A kezelés


A páciensnek magával kell hoznia egy általa félig elszívott cigarettát, ezt használjuk fel a dohányzásról való leszoktatást segítő kezelés során. A  dohányzásról leszokni vágyó személy kéz és lábelektróda és fej pánt segítségével kerül kapcsolatba a készülékkel. Az eljárás során nem lessz kellemetlen érzete a páciensnek mivel olyan frekvencián  működik a készülék, amelyet nem érzékelünk.
 A dohányzásról való leszokás folyamata a kezelést követően azonnal beindul, de teljes hatását 1 nap után fejti ki teljesen. Másnap reggelre a dohányzás utáni vágy, a nikotin éhség megszűnik, de mindenképpen jelentősen lecsökken. Az eljárás egyben méregtelenítő immunrendszer erősítő eljárás is. A méreg anyagok leggyorsabban a veséken keresztül tudnak távozni a szervezetből, ezért is ajánlott a sok folyadék(napi 1,5-2 liter). Különösen fontos legalább az első két hétben erre figyelni. A dohányzás abba hagyását követően megnő az energia szint az illető szervezetében, ezt a plussz energiát sport, mozgás útján tudja hasznosítani, ekkor jól eső érzés, fáradtság fog jelentkezni. Amennyiben nincs  lehetősége sportolni, akkor ingerültté feszültté válhat az illető, amit célszerű elkerülni.Ügyelni kell arra, hogy a környezetében levő emberekkel ne alakuljon ki konfliktus, veszekedés emiatt. Orbáncfű, illetve citromfű teát célszerű fogyasztani, amelyek nyugtató hatásúak, de nem korlátozzák az autóvezetést, ill. munkavégzést sem. A kezelés 25-30 percig tart, amely kellemes körülmények között történik. 


Nem javasoljuk az eljárást, ha:
pacemaker,
gyógyszeresen kezelt pszichés betegségek,
epilepszia,
skizofrénia,
friss műtétek,
lázas állapotok,
terhesség időszaka,
nagyobb fém implantátumok,

esete áll fenn.

A fentiek megléte esetén más módszert (akupunktúra) szoktam javasolni a dohányzásról való leszokás segítésére.


Mitől várható nagyobb hatékonyság a dohányzásról való leszokás segítésében?
Ha van kellő MOTIVÁCIÓ. Ha megérett a páciensben az elhatározás és eldöntötte, hogy nem fogja tovább szívni a cigarettát.
Az előre elkészített terv is fontos, amikor már nem dohányzik az illető.
Folyamatos folyadékbevitel. Napi 1,5-2 liter.
Életmódváltás, rendszeres mozgás
Szokások megváltoztatása, pl. kávé ivás stb.
Még egy szál cigarettával sem teszi próbára akaraterejét.

Képtalálat a következőre: „ne dohányozz képek”   Előfordulhat, hogy néhányan visszaszoknak a cigarettára.
Ennek a következő okai lehetnek: 
Túlzott magabiztosság, kíváncsiság: "Én már leszoktam a cigarettáról több hónapja, ki próbálom  milyen érzés újra rágyújtani, nem ártok ezzel senkinek".
Kevés folyadékbevitel: nem lehet eleget hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát! Ha két ivás között néhány óra is eltelik, a vérben felhalmozódó nikotin enyhe mérgezési tüneteket válthat ki (feszültség, agresszivitás, fejfájás, rágyújtási vágy).
A munkahely, a környezet hatása: keresse lehetőleg a nem dohányzók társaságát! 
Stresszes szituációk.
Félelem a súlygyarapodástól: némi önfegyelemmel, mozgással, sok folyadékbevitellel könnyedén megelőzhető a súlygyarapodás.


Hogyan hat az életünkre, ha abba hagyjuk a dohányzást?
Testsúlynövekedés
Sokan aggódnak amiatt, hogy a dohányzásról való leszokás együtt jár az elhízással.Az átlagos testsúlynövekedés 2,5-3 kg 12 hónapnyi cigaretta nélkül eltöltött idő esetén, azonban jelentős egyéni különbségek figyelhetők meg. A dohányzás abba hagyását követően az anyagcsere folyamatok is megváltoznak. Amennyiben nem kerül be tőbb kalória a szervezetbe, akkor is elképzelhető némi súly gyarapodás. A testsúlygyarapodás a dohányzásról való leszokást követő 2 éven belül éri el a maximumát, majd ezt követően visszatér az alapszintre, azaz nem különbözik a nemdohányzók súlygyarapodásától, hosszú távon a testtömeg index növekedése elhanyagolható. A testsúly gyarapodás egészségre gyakorolt veszélyei és esztétikai hátránya jelentéktelen a dohányzásról való leszokással nyerhető egészségi előnyökhöz viszonyítva.
A szervezetben zajló fizikai változások a cigaretta miatti hármas függőséggel való megküzdés eredményeként alakulnak ki – ezek a nikotinfüggőség, az érzelmi függőség és a dohányzással kapcsolatban kialakult szokások.

Nikotinfüggőség
A nikotin elnyomja az étvágyat, ezért a cigarettáról való leszokással együtt visszatér az étkezési kedv is. Nagyon gyakori, hogy a leszokást követően az egykori dohányos jobban kívánja az édes, cukrozott ételeket, italokat.  A dohányzás csökkenti az íz érzékelést is, ezért a dohányzók általában kevesebbet esznek. Ennek megfelelően, ha leszokik valaki a cigarettáról, akkor elkezdi jobban érzékelni és értékelni az ízeket, ezért nagyobb örömmel fog hozzá az étkezéshez is.
Érzelmek
Leszokni a cigarettáról egy kicsit olyan, mint elbúcsúzni egy baráttól: elveszít valamit amire számíthatott, ha feszült volt, vagy ha szüksége volt valamire, hogy jobban érezze magát. Egyesek ilyenkor az ételek felé fordulnak feszültség űzésért. A túlzott kalória-bevitel helyett inkább próbáljon ki néhány módszert a stressz levezetésére. Írja össze, hogy melyek azok az érzelmi helyzetek, amelyek sóvárgást váltanak ki Önnél. Amint tudatosítja magában, hogy melyek ezek, könnyebben tudja majd elkerülni, vagy kezelni a kiváltó tényezőket.
Szokások
Előfordulhat az is, hogy a cigarettáról való leszokással az egyik orális beidegződést egy másik típusúra cseréli, nevezetesen az evésre. A cigarettáról való leszokás része az is, hogy változtatnia kell egyes szokásain, rutinszerű cselekedetein. Az alábbiakban példákat említünk arra, hogy mit tegyen evés helyett, ha előtör a dohányzás iránti sóvárgás:
Mossa meg a fogát
Igyon vizet
Egyen egy kevés gyümölcsöt
Sétáljon egyet
Nassoljon(kevés energiát tartalmazó cukorkát.
A dohányzásról való leszokást követő első időben nehéz különbséget tenni az éhség és a dohányzás utáni sóvárgás között. Segíti a kettő megkülönböztetését, ha olyan időpontban érez éhséget, amikor általában nem szokott enni – ilyenkor valószínűleg inkább a cigaretta utáni sóvárgás jeleit tapasztalja. 
Üzenetét elküldheti itt

(*)-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

5 + 19 =